KIS BLEGOŠ
KIS MANGART
Slovenska sorta krompirja
KIS TAMAR
Roden, krem bel, slovenski, za ozimnico
NOVO
Uporabnost in lastnosti
KIS Tamar je nova pozna slovenska sorta zelo dobre jedilne kakovosti, sušina mesa je srednja (19 %). Sorta je široko uporabna v kuhinji primerna za kuhanje, pečenje in praženje. Po kuhanju ne potemni. Se zelo dobro skladišči in je primerna za ozimnico. KIS Tamar je lahko dobra alternativa belima slovenskima sortama Sora in Krka, ker je bolj tolerantna na vročinski in sušni stres!
Rastlina, gomolji in pridelek
KIS Tamar oblikuje manjše grme s pokončnimi stebli, listi so srednje veliki. Začetna rast je počasnejša. Cvetovi so beli. Tvori 10 do 12 srednje debelih ovalnih gomoljev na rastlino. Pridelek je lahko zelo velik. Kožica je gladka in zelo svetlo rjava, meso pa je krem belo do svetlo rumeno, očesa so plitva.
Bolezni ter poškodbe
Sorta je dobro odporna na navadno krastavost ter srednje odporna na plesen na krompirjevki in na gomoljih. Zaščita proti plesni naj bo redna in do konca rasti, saj gre z pozno sorto z daljšo rastno dobo. KIS Tamar je sodobna sorta, ki je dobro tolerantna na sušo in vročinski stres. Gomolji niso deformirani kljub stresu. Odtiski na gomoljih se ne pojavljajo med skladiščenjem. Izogibamo se sajenju na njive okužene z bakteriozami.
Nasveti za pridelavo
Pridelujemo ga na globokih tleh primernih za krompir. Seme sadimo na 32-34 cm v vrsti pri običajni medvrstni razdalji na običajno globino sajenja. Ker gre za pozno sorto, priporočamo gnojenje z dušikom razdeljeno v dva do tri obroke, v večjem skupnem odmerku kot pri zgodnejših sortah.
Embalaža
25kg
Krompir v preizkušanju 2023
POLIČARJEVA KMETIJA, NAKLO
saditev: 11. 4. 2023, izkop: 20. 8. 2023
tip tal: ilovnato-peščena
Sorta | Dejanski pridelek v kh/ha |
CORINNA | 51.905 |
KIS BLEGOŠ | 50.952 |
KIS MANGART | 56.190 |
KIS TAMAR | 59.048 |
ALONSO | 62.381 |
Povprečje: | 56.095 |