Tehnologija pridelovanja oljnih buč
Oljne buče na preizkusu 2012
Dan oljnih buč v Ormožu
To leto smo poleg številnih preizkušanj različnih poljščin prvič organizirali tudi preizkušanje oljnih buč.
Preizkušali smo jih na dveh lokacijah; v podjetju Jeruzalem Ormož, ki je v Sloveniji največji pridelovalec oljnih buč (preko 200 ha) z lokacijo preizkušanja v Središču ob Dravi. Druga lokacija je bila v Biserjanah pri Sv. Juriju, pri Janku Košarju, ki se prav tako ukvarja s pridelavo in sušenjem oljnih buč. V preizkušanja so bila poleg najbolj razširjene sorte v pridelavi buč Gleisdorfer, vključene tudi novosti v zadnjih letih, to so hibridi oljnih buč. Predstavljeni so bili trije hibridi, od katerih trenutno v Sloveniji pridelujemo le enega, to je GL Opal. Ostala dva bosta zanimiva za prihodnja leta. Zagotovo bo v prihodnje prevladovalo pridelovanje hibridnih oljnih buč, ki dajo v primerjavi s sortami višje pridelke. Tudi tehnologija se z leti prilagaja sortimentu, željam, omejitvam in zmožnostim pridelave. Ogleda so se udeležili tudi predstavniki gleisdorfskega inštituta v Avstriji, ki je vodilni v žlahtnjenju oljnih buč. Pohvalili so pridelavo oljnih buč v Sloveniji, ki je na primerljivi ravni s sosednjo Avstrijo. Žlahtniteljica gospa Johana Winnkler je predstavila nove smernice žlahtnjenja buč in tehnologije pridelave.